ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

1

Ποια είναι τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος;

1

Τα όργανα του αναπνευστικού μας συστήματος είναι: η στοματική και η ρινική κοιλότητα, ο λάρυγγας, η τραχεία, οι βρόγχοι, το διάφραγμα και οι πνεύμονες.

 

 

2

Πώς κινούνται οι πνεύμονες;

2

Στους πνεύμονες δεν υπάρχουν μύες. Η κίνηση των πνευμόνων κατά την εισπνοή και εκπνοή γίνεται με τους θωρακικούς μύες και το διάφραγμα. Γι αυτό όταν αναπνέουμε, παρατηρούμε ότι κινείται το στήθος και η κοιλιά μας.

 

 

3

Γιατί ονομάζουμε τη λειτουργία της αναπνοής ανταλλαγή αερίων με το περιβάλλον;

3

Ο αέρας που εισπνέουμε περιέχει οξυγόνο. Στις κυψελίδες το οξυγόνο περνά από τον αέρα που εισπνεύσαμε στο αίμα. Ταυτόχρονα αποβάλλεται διοξείδιο του άνθρακα με τον αέρα που εκπνέουμε. Επομένως κατά την αναπνοή γίνεται ανταλλαγή αερίων (είσοδος οξυγόνου έξοδος διοξειδίου του άνθρακα).

 

 

4

Ποιες συνήθειες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος γνωρίζεται;

4

Συνήθειες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος είναι η αναπνοή από τη μύτη, ο αερισμός των σπιτιών μας, η άθληση, οι εκδρομές στη φύση. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε χώρους όπου υπάρχουν άνθρωποι που καπνίζουν ή υπάρχει πυκνή κίνηση αυτοκινήτων.

 

 

5

Γιατί η αναπνοή με τη μύτη είναι πιο υγιεινή απ ότι η αναπνοή με το στόμα;

5

Οι μικρές τριχούλες που υπάρχουν στη μύτη συγκρατούν τους μικροοργανισμούς και τη σκόνη κι έτσι καθαρίζεται ο αέρας. Επίσης όταν εισπνέουμε από τη μύτη, ο αέρας υγραίνεται και ζεσταίνεται, πριν φτάσει στους πνεύμονες.

 

 

6

Ποιες είναι οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το αναπνευστικό σύστημα;

6

Όταν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση είναι λιγότερο το οξυγόνο του αέρα. Επίσης ο αέρας αυτός περιέχει επικίνδυνους μικροοργανισμούς, σκόνη κι άλλα βλαβερά σωματίδια και αέρια. Πολύ συχνά οι άνθρωποι που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και είναι πιο ευπαθείς σε άλλες αρρώστιες.

 

 

7

Τι σημαίνει ο όρος παθητικός καπνιστής;

7

Παθητικός καπνιστής λέγεται ο άνθρωπος που βρίσκεται σε χώρο όπου υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που καπνίζουν. Οι παθητικοί καπνιστές μπορούν να βλάψουν την υγεία τους αν και οι ίδιοι δεν καπνίζουν.

 

 

8

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μπορείτε να σχολιάσετε τη φράση αυτή;

8

Όταν κάποιος καπνίζει βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία του.

Ο αέρας που εισπνέει περιέχει λιγότερο οξυγόνο.

Εκτός από τον καπνό του τσιγάρου εισπνέει κι άλλες βλαβερές ουσίες που βρίσκονται μέσα στον καπνό. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι πολλές απ αυτές τις ουσίες προκαλούν σοβαρότατες βλάβες σε ολόκληρο τον οργανισμό του καπνιστή.